Web 3.0 internetin yeni nesli olarak tanımlanır. İnternetin Merkeziyetsiz ve taraflar arası olarak tamamen kişiselleşmiş halini tanımlar. Web 2.0 yani şu anda kullanılmakta olan sistem içindeki bilgileri merkezi sistem tarafından kontrol edilebilir hale getirir.
Web 3.0 sanılanın aksine yeni bir şey değildir. Bu düşünce ilk olarak 2001’de ortaya çıkmıştır. Blockchain ve yapay zekâ gibi en yeni teknolojileri kullanır. Web 1.0-2.0’ın üst versiyonudur.
Bilginin merkezileşmesi nedir?
Bilgilerin, kullanmakta olduğumuz platformların veri tabanlarına kaydolması ve bunların erişilebilir olması merkezileşmiş bilgi ağıdır. Tehlikeli olmasına örnek verecek olursak bilgi hırsızlığı, yayılması ve bunlarla beraber gelen nice sorunlar. Web 3.0 tüm bunlardan kurtularak bilgiyi sanal alemde tutar ve bir yapay zekâ yardımıyla saklar.
Nesnelerin interneti ile bir ağa bağlanabilen birçok farklı yapı çıktı. Bu sebeple IP yerini IPV6’ya(fazlaca IP üreten sistem) bırakıyor. Sebebi ise internet içinde cihazlar IP ile tanımlanıyor.
Web 2.0’da olup 3.0’da değişebilecek yapılar
Günümüzde internet üzeninde yapılan bağlantılar bir aracı ile gerçekleşiyor. Web 3.0’da bunlar kalkacak ve bağlantılar kişiler arası aracısız gerçekleşebilecek. Metaverse gibi girişimler ile başlanan süreç ileride daha gelişerek hayatımızı tamamen değiştirecek.
Bu süreçte gelişime ayak uyduramayan markalar yok olacaklar bunun en büyük örneği Web 1.0’dan 2.0’a geçişte gözüktü. Globalde Altavista Türkiye’de ise e-kolay.net örnek olarak verilebilir.
Web 3.0 temel özellikleri